Misschien heb je er al iets over gelezen? Sinds 1 januari 2021 wordt het verlaagd btw-tarief van 6% tijdelijk uitgebreid voor afbraak en heropbouw. Deze uitbreiding is geldig tot en met 31 december 2022. Zoals steeds zijn er wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Wanneer kan je van dit verlaagd BTW-tarief van 6% genieten? We zoomen er even op in.

Wie kan gebruikmaken van dit verlaagd btw-tarief van 6%?

  • De nieuw te bouwen woning of het appartement is je enige woonplaats. Met andere woorden, als je nog andere eigendommen bezit, kan je niet genieten van dit voordeel.
  • Je komt in aanmerking als eigenaar, vruchtgebruiker of opstalhouder. Als naakte eigenaar betaal je wel 21% btw, omdat je de woning niet kan bewonen. Dat recht is namelijk voorbehouden aan de vruchtgebruiker.
  • De nieuw te bouwen woning moet minimum 5 jaar je enige eigen woonplaats zijn.
  • Verhuren kan enkel in kader van sociaal beleid, voor een minimum van 15 jaar.

Waaraan moet de woning voldoen?

  • De nieuwe woning moet heropgebouwd worden op hetzelfde kadastraal perceel als het af te breken gebouw.
  • De bewoonbare oppervlakte mag maximum 200 m² zijn.
  • Bij appartementen worden enkel de privatieve delen in beschouwing genomen.
  • Indien een economisch doel beoogd wordt bij gebruik van de woning, mogen de wooninrichting en het economisch gedeelte samen maximum 200 m² groot zijn. Daarbij moet minstens 51/49 als woning worden ingericht.
  • Worden niet meegerekend als bewoonbare oppervlaktes: binnenmuren, garages, badkamers, wc’s, wasplaats, bergplaats, trappen, gangen, niet bewoonbare kelders en zolder (lager dan 2 meter hoog en kleinere oppervlaktes van 4 m²).

Doe nu je voordeel, met ons project op de Helstraat in Diepenbeek

In Diepenbeek, op de Helstraat maakte ons oude hoofdkantoor plaats voor 4 bouwgronden geschikt voor half-open bebouwing. De loten variëren van 5 a 50 ca tot 7 a 35 ca. Door de afbraak van het pand waar letterlijk de wieg van Hustings bouwbedrijf stond, kan je genieten van een BTW-percentage van 6% op de nieuwbouwwoningen indien je voldoet aan de voorwaarden!

Meer informatie?

Bekijk ons project op de Helstraat in Diepenbeek