fbpx

Een huis bouwen is een belangrijke beslissing. Voor veel gezinnen is het de grootste investering die ze ooit zullen doen, eentje waar ze trouwens jarenlang een hypothecair krediet voor afbetalen. Een belangrijke beslissing én een grote investering. Als kandidaat bouwer wil je er zeker van zijn dat die beslissing geen nachtmerrie wordt. En dat is in België gelukkig geregeld dankzij de wet Breyne.

Die wet Breyne geeft je als koper van een sleutel op de deur woning bij Hustings heel wat garanties die je beschermen. Dankzij de wet Breyne kan je op beide oren slapen en uitkijken naar de oplevering van jouw nieuwe thuis.

Wat is de wet Breyne?

De wet Breyne wordt ook de ‘woningbouwwet’ genoemd en bestaat al vele jaren. Kandidaat-bouwers en kandidaat-kopers kunnen hierdoor rekenen op belangrijke garanties.

De 6 garanties van de wet Breyne

Dankzij de wet Breyne heb je als bouwheer deze 6 garanties:

 • Beperkt voorschot
  Het voorschot bij het afsluiten van het contract mag niet hoger zijn dan 5% van de totaalprijs.
 • Totale prijs is vooraf bepaald
  De totaalprijs wordt vooraf vastgelegd (met de mogelijkheid tot herziening, maar onder bepaalde voorwaarden). Je weet dus vooraf precies hoeveel je bouwproject zal kosten. Je betaalt enkel voor werken die al uitgevoerd zijn
 • Je woning wordt in schijven betaald.
  Deze schijven mogen niet hoger zijn dan de waarde van de werken die al verricht zijn. Je moet dus nooit betalen voor werken die nog niet uitgevoerd zijn.
 • Definitieve oplevering minstens een jaar na de voorlopige
  Je woning moet in twee fasen worden opgeleverd: de definitieve oplevering moet minstens één jaar na de voorlopige oplevering gebeuren. Zo ben je zeker dat je gebreken aan jouw woning kan vaststellen vóór de definitieve oplevering
 • Bouwfirma 10 jaar aansprakelijk
  De aannemer, bouwfirma of verkoper van een woning is 10 jaar aansprakelijk voor alle gebreken die de stabiliteit of de stevigheid van de woning in het gevaar brengen
 • Financiële garantie
  Een verplichte financiële garantie die jou als toekomstige eigenaar beschermt als de bouwfirma haar verplichtingen niet nakomt (bv. faillissement)

Dankzij deze garanties word je als bouwheer of als koper van een woning beschermd tegen zaken zoals: onvolledige informatie, een foute uitvoering van de werken, risico op faillissement van de aannemer, … Deze wet geldt wel enkel wanneer de woning hoofdzakelijk dient voor huisvesting en bewoonbaar wordt afgewerkt door de aannemer of verkoper. De wet Breyne geeft je als bouwheer zowel kwaliteitsgaranties als zekerheden op financieel vlak.

Bouwen zonder zorgen? Met Hustings natuurlijk!

Ook bij Hustings werken we onder de wet Breyne voor onze sleutel op de deur woningen. Dat wil onder meer zeggen dat wij een waarborg stellen via e-depo (deposito- en consignatiekas) om de goede uitvoering van de werken te verzekeren. Het spreekt voor zich dat we enkel met betrouwbare partners werken die ons al vele jaren topkwaliteit garanderen. Volgens de wet Breyne weet je dus ook bij Hustings vooraf perfect hoeveel jouw sleutel op de deur woning exact zal kosten. Wij zorgen ervoor dat je waar krijgt voor je geld.

Wil je meer weten over de wet Breyne en de garanties die deze wet biedt voor jou als bouwheer? Dan kan je terecht op de website notaris.be of op de website van de overheid.

 

Benieuwd naar onze aanpak? 

Neem contact op voor een afspraak

WORD JIJ ONZE WERFLEIDER ruwbouw?
Wil jij ook werken bij het tofste bouwbedrijf van Limburg? Ben jij een organisatorisch talent, je steekt graag de handen uit de mouwen en bent bereid vuil te worden? Heeft de bouw geen geheimen voor jou? Dan ben jij onze ideale kandidaat!