fbpx

Ben je van plan om te bouwen of verbouwen in 2023? Dan gelden er vanaf 1 januari een aantal nieuwe regels. Wij vatten ze even voor je samen in een handig overzicht:

KOPEN IN 2023

Lagere notariskosten

Wil je een woning kopen in 2023? Dan hebben we goed nieuws! Vanaf 2023 valt de factuur van de notaris lager uit. Ligt de aankoopprijs van je nieuwe woning tussen 150.000 en 300.000 euro, dan betaal je gemiddeld tot 1.000 euro minder. Reden? De kosten die verbonden zijn voor de opmaak van de aankoop- en kredietakte worden begrensd en ook het ereloon van de notaris daalt. Dat is alvast een meevaller!

RENOVEREN IN 2023

Verplicht renoveren naar EPC-label D

Wil je een woning kopen in 2023? Kijk dan goed naar het EPC-label! Heeft het huis dat je wil kopen EPC-label E of F? Dan ben je verplicht om binnen de 5 jaar te renoveren naar minimum EPC-label D. Toch wel belangrijk om rekening mee te houden om je renovatiebudget te bepalen.

Strengere energie eisen

Dat de energienormen alleen maar strenger zullen worden, dat beseffen we intussen allemaal. Vanaf begin dit jaar wordt er ook gekeken naar de hoeveelheid energie die we halen uit hernieuwbare bronnen.

BOUWEN IN 2023

Strengere energie eisen

Ook bij nieuwbouw wordt er gekeken naar de hoeveelheid energie die we halen uit hernieuwbare bronnen. Bij nieuwbouw moet die hoeveelheid voortaan minimum 25 kWh/m² bedragen.

Verwarming op lage temperatuur verplicht

Kies je voor een centraal verwarmingssysteem op water, dan moet dit vanaf 2023 eentje op lage temperatuur zijn. Tenminste, als je je bouwaanvraag na 1 januari 2023 indient. Bij een verwarmingssysteem op lage temperatuur moet de temperatuur van het water tussen 35 en 55°C zijn. Ook mag de vertrektemperatuur van het water niet hoger zijn dan 45°C.

(Hybride) warmtepomp verplicht

Vanaf januari is de (hybride) warmtepomp verplicht voor elke nieuwbouwwoning. Een hybride verwarmingssysteem bestaat uit een condensatieketel op gas in combinatie met een warmtepomp. Op deze manier verwarm je altijd met de goedkoopste energiebron. Vanaf 2025 kan je een nieuwbouwwoning niet meer aansluiten op het aardgasnet en zal je moeten kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

WAT MAG JE VERWACHTEN VAN HUSTINGS BOUWGROEP?

Elke woning van Hustings wordt ontworpen met het oog op een laag energieverbruik. Bij elke nieuwbouw voorzien we standaard een aantal belangrijke energiebesparende maatregelen. Elke nieuwbouw woning (waar we nu een offerte voor maken*) is inclusief een warmtepomp (lucht/water), luchtdichtheidsmeting én 5000KWh aan zonnepanelen. Goed voor de toekomst van de planeet, en voor je energiefactuur. Op die manier denken we met je mee, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Benieuwd naar onze aanpak?  Neem contact op voor een afspraak.

WORD JIJ ONZE WERFLEIDER ruwbouw?
Wil jij ook werken bij het tofste bouwbedrijf van Limburg? Ben jij een organisatorisch talent, je steekt graag de handen uit de mouwen en bent bereid vuil te worden? Heeft de bouw geen geheimen voor jou? Dan ben jij onze ideale kandidaat!