fbpx

De gemiddelde Belg heeft een baksteen in de maag, dat is een feit. Dé droom van de Belg is een stuk grond kopen en daar een prachtwoning op plaatsen. Maar de wereld is veranderd. Vandaag staan er enorm veel bestaande woningen te koop die nog wat werk vragen, die je met andere woorden helemaal naar eigen hand kunt renoveren. Maar hoe onderscheid je een woning met mogelijkheden van een krot dat klaar is voor de sloop? In dit artikel brengen we jou alvast een stap verder bij het vinden van de ideale te renoveren woning.

Stap 1: evalueer eerst de prijs, wordt dan pas verliefd

We worden vaak gecharmeerd door een gebouw, soms is alleen de gevel voldoende om ons hart sneller te doen slaan. Op andere momenten zie je meteen alle mogelijkheden van de woning en sta je bij wijze van spreken al klaar met de sloophamer. Het allerbelangrijkste is en blijft de eigenlijke aankoop van de woning, met evaluatie van de aankoopprijs. Een te renoveren woning staat op de markt tegen een lagere prijs dan een woning waar je meteen kan intrekken. Gebruik daarom woningprijzen in de buurt als ijkpunt en bekijk hoeveel lager de verkoopprijs van de woning is. Lijkt de ‘korting’ redelijk? Laat dan je emoties de vrije loop en begin te fantaseren over hoe je de woning kunt verbeteren.

Stap 2: breng de renovatiekosten in kaart

Ben je al overtuigd van de woning? Dan is het tijd om alle mankementen in kaart te brengen. Maak een lijst van de renovaties die je moet uitvoeren vooraleer je er gaat wonen. Maak daarbij een inschatting van de verbeteringen die je erna nog kunt uitvoeren.

Verbouwen gebeurt niet op 1-2-3, hier gaan maanden en soms zelfs jaren overheen. Vermijd verrassingen en maak een realistische tijdlijn, met daarin alle kosten die je wellicht zal moeten maken. Natuurlijk is het mogelijk dat bepaalde werken meer tijd en geld zullen kosten, daarom raden wij ten zeerste aan om een buffer in je plan in te werken. Het kan geen kwaad om een architect of een aannemer een indicatieve offerte te laten maken.

Stap 3: wat is je budget?

Een redelijke prijs betekent niet dat het financieel haalbaar is. Bovendien moet je niet alleen rekening houden met de pure verkoopprijs, maar ook met de renovatiekosten. In je meerjarenplan staat genoteerd wat de te verwachten kosten zijn, van zowel de aankoop van de woning als de renovatiewerken. Een te renoveren woning van 200.000 euro lijkt daarbij aantrekkelijk, maar als je tegen een renovatiekost van 150.000 euro aankijkt, wordt het een heel ander plaatje.

Stap 4: kijk in de spiegel

Iedereen die een renovatie achter de rug heeft, zegt hetzelfde: het is niet te onderschatten. Er vallen lijken uit de kast: er komen verborgen gebreken aan de oppervlakte, de planning loopt uit, het budgettaire plaatje wordt onoverzichtelijk en de mogelijkheden blijken toch niet zo uitgebreid als eerst gedacht. Renoveren is een zwaar proces. Je moet je mannetje staan. En blijven werken naar het moment dat je pareltje af is. Ze zeggen wel eens dat een huis nooit af is. Hou daar ook rekening mee. De vraag is dus: wil je renoveren?

Heb je meer informatie nodig over een te renoveren woning of heb je vragen over jouw renovatieproject?

Neem gerust contact op, wij helpen je graag verder.