fbpx

De Belg heeft een baksteen in de maag. We dromen allemaal van een warme thuis, een eigen plekje. Voor sommigen betekent dat een nieuwbouw, terwijl anderen eerder denken aan het renoveren van een bestaand pand tot hun droomwoning. Met de schaarste aan beschikbare grond en stijgende bouwkosten is de keuze tussen bouwen of verbouwen een belangrijke afweging. Is renoveren jouw ding, of gaat jouw voorkeur uit naar een nieuwbouw helemaal op maat van jouw wensen?

In deze blog gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van nieuwbouw versus renovatie, gebaseerd op vijf cruciale factoren die je in gedachten moet houden bij het nemen van deze beslissing.

1. Financiële overwegingen

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Het budget voor een nieuwbouw is vaak hoger dan dat voor een renovatie. Waar moet je op letten als je de knoop doorhakt.

 • De prijs
  Over het algemeen is de prijs per vierkante meter voor een nieuwbouw hoger dan voor een renovatie. Het realiseren van een nieuwe woning gaat gepaard met tal van eisen, zoals isolatienormen, ventilatieregels en groene energievoorzieningen. Deze factoren dragen bij aan de hogere kosten. Bovendien moet je rekening houden met het feit dat je op relatief korte termijn een aanzienlijk budget moet hebben en uitgeven.
  Bij een renovatie kun je het budget én de werkzaamheden beter spreiden door stap voor stap de woning te renoveren. Ook het verbeteren van de energie-efficiëntie van je huis kan in verschillende fases gebeuren. Houd er echter rekening mee dat recente regelgeving met betrekking tot duurzaamheid en energieprestaties ook van toepassing is op renovatieprojecten. Onderzoek dit grondig voordat je een beslissing neemt. Een van de grootste voordelen van een esthetische renovatie, dat is een renovatie waarbij we niet aan de structuur of de gebouwschil moeten komen, is dat je meestal tijdens de renovatiewerken in het huis kunt blijven wonen.
 • Bijkomende kosten
  Naast de kosten voor materialen en arbeid brengt nieuwbouw extra kosten met zich mee waar je rekening mee moet houden. Bij nieuwbouw geldt doorgaans een btw-tarief van 21%, terwijl veel renovatieprojecten in aanmerking komen voor een verlaagd tarief van 6%. Op dit gebied bieden renovatieprojecten dus voordelen. Houd er echter rekening mee dat renovaties ook onverwachte problemen aan het licht kunnen brengen, wat kan leiden tot onvoorziene kosten. Bij een nieuwbouwwoning geniet je na de bouw van een afgewerkte woning en hoef je je minder zorgen te maken over onverwachte verrassingen. Dan heb je een nieuwe woning en blijf je ook een hele tijd van extra zorgen en kosten bespaard.
 • Prijsvastheid
  Als je kist voor nieuwbouw, heb je het voordeel van prijsvastheid. Je weet vooraf wat het volledige project je kost, en je komt niet voor verrassingen te staan. Bij een renovatie of verbouwing is het budget op voorhand bijna nooit volledig in te schatten. Vaak stoten we op onverwachte elementen. Meestal met een zware impact op je budget.
 • Energiekost
  Naar gebruikskost toe zal een gerenoveerde woning altijd duurder blijven dan een nieuwbouwwoning omdat je nooit dezelfde energetische werken kan uitvoeren door de bestaande toestand.

2. Duurzaamheid en energieverbruik

Op het gebied van duurzaamheid heeft een nieuwbouwwoning een stapje voor. Een nieuwbouw wordt vanaf het begin ontworpen met energie-efficiëntie en duurzaamheid als kernprincipes.

Langs de andere kant, legt hedendaagse regelgeving ook verplichte energieprestatienormen op voor renovatieprojecten. Deze aanpak transformeert bestaande huizen met minder gunstig E-peil in milieuvriendelijkere woningen.

Hoewel een nieuwbouwwoning vanwege huidige normen en regelgeving een lager energieverbruik en een grotere energie-efficiëntie heeft dan een gerenoveerd huis, kan je met een grondige verbouwing én aanzienlijke investering van jouw renovatieproject een duurzame woning maken.

3. Is jouw droomhuis wel mogelijk bij een verbouwing?

Heb je specifieke wensen als het gaat om de indeling en stijl van je woning? Ben je al een tijd op zoek
naar jouw ideale huis, maar kom je steeds dezelfde obstakels tegen? Bij nieuwbouw heb je als opdrachtgever de vrijheid om je huis volledig naar eigen inzicht te ontwerpen, inclusief architectuur, indeling en stijl.

Bij een bestaande woning zijn er vaak beperkingen waardoor je wellicht niet volledig kunt bepalen hoe de uiteindelijke look zal zijn.

Een nieuwbouw wordt helemaal jouw thuis, tot in de kleinste details. Toch kan een renovatie ook goed aansluiten bij jouw dromen, vooral als je op zoek bent naar een bepaalde sfeer, authentieke elementen en geschiedenis. De keuze tussen een huis met een ziel of een nieuwbouwervaring is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

4. Op zoek naar dat perfecte stukje bouwgrond?

Bij de wens om te bouwen hoort uiteraard ook een geschikte bouwgrond. Bouwgronden zijn niet alleen duur, maar beginnen stilaan ook zeldzaam te worden. Vooral in bepaalde regio’s kunnen prijzen de pan uit rijzen. Het vinden van beschikbare en betaalbare bouwgrond kan dus een uitdaging zijn. Bestaande woningen, inclusief de grond, vergen natuurlijk ook een aanzienlijke investering, maar zijn vaak per vierkante meter goedkoper. Natuurlijk moet je ook nog rekening houden met de kosten voor renovatie.

Vanaf 2040 zal er een betonstop worden ingevoerd, wat betekent dat we op een andere manier moeten gaan bouwen, enkel nog op bestaande gronden. Dit zal wellicht een grote impact hebben op de bouwsector.

5. Een huis met karakter

Als we spreken over een huis met karakter, dan gaat het over de ziel van een huis. Bij nieuwbouw wordt die ziel gecreëerd door de bouwstijl, afwerking, inrichting én de bewoners natuurlijk. Voor velen is dat de ideale situatie. Aan de andere kant kun je in een bestaand huis met geschiedenis vaak net die charme vinden. Het is een kwestie van smaak en gevoel. Ben je op zoek naar authenticiteit en een huis met karakter? Dan zou een renovatieproject wel eens perfect voor jou kunnen zijn.

Bouwen of verbouwen met Hustings bouwgroep

Ondertussen hopen we dat je al wat duidelijker zicht hebt op wat het beste bij jou past: een nieuwbouwwoning of een renovatieproject. Ongeacht je keuze tussen bouwen of verbouwen, bij Hustings bouwgroep ben je aan het juiste adres. Samen realiseren we jouw droomwoning.

Heb je nog vragen over bouwen of verbouwen? Download onze inspiratiegids of plan een afspraak om samen jouw bouwplannen te bespreken.