fbpx

Ben jij van plan een huis of een appartement aan te kopen om nadien te verhuren? Dan geven wij jou graag wat tips en antwoorden mee. De vraag naar huurwoningen blijft stijgen, hier kan je dus een centje bijverdienen. Er zijn heel wat zaken die je in acht dient te nemen wanneer je een pand wilt verhuren.

Welk type woning schaf je het best aan? Wat zijn de gevolgen op financieel en fiscaal vlak? In dit artikel beantwoorden we al je vragen.

Is jouw aankoop een goede investering?

Om te weten of je woning de investering waard is, vergelijk je de inkomsten die je genereert met de kosten. Wat je ermee wint is duidelijk: je krijgt elke maand je huurinkomsten. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de kosten: de aankoopprijs, notariskosten, registratierechten, verbouwingswerken, onderhoudskosten, onroerende voorheffing, enzovoort. Tel dat allemaal op en deel dat bedrag door de huurinkomst per maand. Dat is het rendement. Denk ook aan de steeds stijgende vastgoedprijzen; je investering stijgt dus hoe dan ook in waarde.

Als je vastgoed koopt om het over een aantal jaren weer te verkopen, moet je er op zijn minst de aankoopkosten kunnen uithalen om rendabel te zijn. Je koopt dus best geen woning met geld dat je op korte termijn weer nodig hebt. Bij de aankoop van een woning moet je niet de volledige aankoopprijs in één keer op tafel leggen, je kunt er ook voor kiezen om te lenen. Dan kan de huurprijs de maandelijkse kosten op zijn minst aflossen. Heb je vragen over leningen en welke bedragen jij kunt lenen? Ga voor meer informatie over jouw situatie langs bij de bank.

Wat zijn de grootste kosten?

Wanneer je op zoek gaat naar een woning om te kopen, zodat je die nadien kunt verhuren, hou je best in het achterhoofd dat je veel meer kosten hebt dan enkel de aankoopprijs. Zo betaal je 10% registratierechten op een tweede woning in Vlaanderen. In Brussel en Wallonië is dat zelfs 12,5%. Verder draai je als koper op voor het ereloon van de notaris en de aktekosten. De totale aanschafkosten reken je op zo’n 14% van de aankoopprijs. Koop je een studio van 100.000 euro? Dan kan je ongeveer 14.000 euro aan extra kosten verwachten.

Welk type woning schaf je best aan om te verhuren?

Appartementen zijn populairder op de huurmarkt dan huizen. Dat komt omdat de aankoopprijs van een huis hoger ligt dan die van een appartement, en ook omdat een huis duurder is in onderhoud. Een appartement van zo’n 80 m2 met twee slaapkamers wordt vaak gezien als de ideale huurwoning. Ga je voor iets groters? Dan betaal je meer en zal je rendement al snel wat lager liggen. Ook qua locatie doe je best wat research: welke stad vind je interessant? Wat zijn de upcoming wijken? Hoe zit het met bereikbaarheid?

Wat zijn de fiscale gevolgen?

Fiscaliteit op vastgoed is de voorbije jaren niet echt veranderd. Je betaalt als verhuurder onroerende voorheffing en wordt belast via de personenbelasting. Die belasting wordt niet berekend op de werkelijke huurinkomsten, maar op basis van het kadastraal inkomen. In de praktijk ligt dat heel wat lager dan de reële huurinkomsten. Mooi meegenomen dus.