fbpx

Ben jij momenteel aan het bouwen aan je droomhuis? Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen?

In België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers.

Het politiereglement

Voer je zelf alle werken uit? Dan kan bijna niets of niemand je tegenhouden. Voor de zekerheid lees je toch best even het politiereglement van je gemeente na vóór je je machines bovenhaalt, want op sommige plaatsen mag je op zondag geen lawaai maken.

Als het politiereglement je verbiedt om lawaai te maken op zon- en feestdagen, dan is de kans heel groot dat je geen drilboren, cementmolens, elektrische zagen, of eender welke machine die veel lawaai maakt, mag gebruiken. De reden? De omwonenden hebben recht op rust. Dat is ook de reden waarom je in verschillende steden en gemeenten geen gras mag maaien op zondag.

Kleine klusjes

Het is geen slecht idee om de zware werken op zaterdag te plannen, en de kleinere en minder lawaaierige klusjes op zon- en feestdagen. Denk maar aan bakstenen klaarleggen, pleisteren, de tuin opruimen, … Dat zijn vaak klusjes waar niemand echt wakker van ligt. En die minder lawaai maken dan de grotere werken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Goede buren, goede vrienden

Stel dat het politiereglement je niet verbiedt om op zon- en feestdagen lawaai te maken, dan is het zeker ook geen slecht idee om even met je buren te praten. Om te voorkomen dat ze toch de politie op je af sturen, maar vooral om de goede vrede te bewaren. Want vergeet niet: goede buren zijn goede vrienden.

Hebben jouw buren een feestje gepland op zondag? Dan houd je hier best rekening mee en voer je op die dag enkel kleine klusjes uit. Of zijn je buren net mama en papa geworden? Dan hebben zij én hun kersverse baby hun slaap nodig. Misschien kunnen jullie samen afspreken om tussen bepaalde uren stil te zijn.

Kortom: kijk het politiereglement na en maak duidelijke afspraken met de buren. Als je zonder boete of ruzie je werken kunt afronden, geeft je dat ongetwijfeld nóg meer voldoening.