fbpx

Ben je van plan om in 2022 een woning te bouwen, te kopen of te renoveren? Dan zijn er ook nu weer een aantal wijzigingen in de regelgeving waar je best rekening mee houdt. Wat is de impact voor jou als bouwer of verbouwer? Wij zetten de belangrijkste nieuwigheden voor je op een rijtje, zodat je goed voorbereid aan je bouwdroom kan starten!

Bouwen en verbouwen

Een nieuw jaar brengt meestal een nieuwe regelgeving qua energie-eisen met zich mee.

Ook dit jaar verstrengen de EPB eisen opnieuw, met het oog op de klimaatdoelstellingen van 2050, zowel voor bouwen en verbouwen trouwens. In de tweede helft van dit jaar wordt de renovatiepremie bovendien vereenvoudigd, maar daarover later meer.

LAGER S-PEIL VOOR NIEUWBOUW

Bouw je dit jaar een nieuwe woning? Hou er dan rekening mee dat het S-peil van de bouwschil nog maar S28 mag bedragen in plaats van S31. Bouw je met ons?  Dan informeren wij je hierover en zullen we hier rekening mee houden. Als bouwheer mag je de verlaging van het S-peil wel compenseren door een lager E-peil te bereiken. Haalt jouw nieuwbouwwoning of – appartement het strengere S-peil van S28 niet, maar bedraagt het ook niet meer dan S31? Dan voldoet jouw project wél aan de EPB-eisen als je je bouwaanvraag in 2022 indient en een E-peil van E25 behaalt. Dien je pas vanaf 2023 je bouwaanvraag in? Dan kan je het S-peil compenseren door een E-peil van E20 te bereiken.

Behaalt je nieuwbouw woning bovendien een e-peil van minder dan 20? Dan is een korting op de onroerende voorheffing van toepassing. De korting hangt af van het jaar van de bouwaanvraag en het E-peil van uw woning. Voor meer informatie kan je op deze website van energiesparen van de Vlaamse overheid terecht.  

NIEUW E-PEIL VOOR INGRIJPENDE ENERGETISCHE RENOVATIE

Het E-peil verstrengt wel als je jouw woning dit jaar aan een ingrijpende energetische renovatie onderwerpt. Als je je bouwaanvraag daarvoor indient in 2022, dan moet je woning na de werken minstens een E-peil van E60 behalen in plaats van E70.

Kopen en verkopen


REGISTRATIERECHTEN

  • 3% registratiebelasting op jouw enige en eigen woonst
    Word je in 2022 de trotse eigenaar van jouw enige en eigen woonst? Dan betaal je vanaf nu nog maar 3% registratiebelasting in plaats van 6%. Een groot verschil voor starters en jonge gezinnen, toch? Als je die woning bovendien ingrijpend energetisch wil renoveren, betaal je zelfs maar 1% registratierechten. Datzelfde tarief geldt als het gaat om de sloop en heropbouw van een verouderde woning.
  • Verhoging naar 12% registratiebelasting bij tweede, derde, … woning én bij bouwgrond
    Koop je een tweede, derde, vierde, …. (Je begrijpt wel wat we bedoelen) woning als investering? Dan stijgt de registratiebelasting voor jou van 10% naar 12%. Dat geldt trouwens ook bij de aankoop van bouwgrond.

VERPLICHTE SCHATTING BIJ AANKOOP VAN JE WONING

Koop je een woning en wil je hiervoor een hypothecaire lening afsluiten? Dan moet je vanaf dit jaar verplicht de waarde van jouw nieuwe woning laten schatten. Banken moeten het geleende bedrag voortaan baseren op de objectieve waarde van je woning, in plaats van op het effectieve aankoopbedrag. Is jouw aankoopprijs hoger dan de werkelijke waarde? Dan kan je slechts een gedeelte lenen.

EPC

Als je een woning of appartement verkoopt, hoort daar ook de overdracht van het energieprestatiecertificaat (EPC) bij. In 2022 moet dat EPC ten laatste zijn opgemaakt in 2019.

Vragen?

Deze nieuwe reglementering rond bouwen en verbouwen kan best wel wat impact hebben op jouw bouwplannen en bijhorende budgetten. Neem dus gerust eventjes contact met ons op, als je met vragen zit. Wij staan je graag bij in je bouwproces van A tot Z.

Neem vandaag nog contact op

 

WORD JIJ ONZE WERFLEIDER ruwbouw?
Wil jij ook werken bij het tofste bouwbedrijf van Limburg? Ben jij een organisatorisch talent, je steekt graag de handen uit de mouwen en bent bereid vuil te worden? Heeft de bouw geen geheimen voor jou? Dan ben jij onze ideale kandidaat!