Wat verandert er in 2021 voor bouwen of verbouwen?

Nieuw jaar. Nieuwe regels.

Een nieuw jaar brengt meestal ook een nieuwe regelgeving met zich mee. Dat is niet anders voor bouwen of verbouwen. Maar wat is de impact van deze nieuwe regels voor jou als (ver)bouwer?  We zetten de belangrijkste nieuwigheden voor je op een rijtje.

Bouwen of verbouwen? Met Hustings, natuurlijk! 

Bouwen

Tevreden klanten, daar doen we het voor. Bij Hustings ligt de klemtoon op open communicatie, kwalitatieve producten en een persoonlijke opvolging. Want als klant verdien je de beste service. Voor het bouwen van jouw droomhuis kies je toch voor een betrouwbare partner?

Verbouwen

De drie troeven van een succesvolle verbouwing met Hustings? Een exacte kostenraming vooraf, een goede planning en onze persoonlijke opvolging. Geen onaangename verrassingen qua budget. Wel transparantie en eerlijke communicatie.

Wat verandert er in 2021?

BEN-norm voor nieuwbouw

Vanaf 2021 moeten nieuwbouw woningen in Vlaanderen voldoen aan de BEN-norm (bijna energie neutraal). Wat houdt dit concreet in? Wel, dat betekent dat je woning een maximaal E-pijl mag hebben van 30. Een norm die we bij Hustings trouwens al langer hanteerden, voor onze nieuwbouwwoningen.

6% BTW voor sloop en heropbouw

Vanaf 1/1/21 is de 6% BTW regel niet alleen van toepassing op de verbouwing van woningen ouder dan 10 jaar, maar vanaf nu geldt dit ook voor sloop en heropbouw. Met andere woorden: als je een woning sloopt die je daarna terug opbouwt, dan betaal je maar 6% btw in plaats van 21. Een gigantisch verschil voor je budget!

Nieuwe voordelen voor wie energiezuinig renoveert

Er zijn een aantal nieuwe voordelen voor wie energiezuinig renoveert:

  • Zo wordt de renteloze energielening uitgebreid. Als je een woning koopt en deze binnen de vijf jaar renoveert, kan je onder bepaalde voorwaarden renteloos lenen tot 60.000€. Lees hier meer over de voorwaarden.
  • Daarnaast komt er ook een EPC-labelpremie bij energierenovatie. Heb je een woning met een slechte energieprestatie? Als je de woning binnen de 5 jaar in die mate renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, dan kan je vanaf 2021 een premie krijgen. Meer informatie over deze EPC-labelpremie.
  • Ook de premies voor hoogrendementsbeglazing en buitenmuurisolatie stijgen: de basispremie voor isolerende beglazing verdubbelt van 8 naar 16 euro per m² en die voor muurisolatie langs de buitenzijde van 15 naar 30 euro per m².

Ook wat minder goed nieuws

Voor de volledigheid, is er ook dit jaar wat ‘minder goed’ nieuws voor verbouwers en huiseigenaars:

  • In Vlaanderen krijg je niet langer een premie als je zelf dak- of zoldervloerisolatie plaatst.
  • Het exclusief nachttarief voor elektriciteit wordt ook afgebouwd. Hierdoor stijgt de stroomfactuur van zo’n 150.000 gezinnen in Vlaanderen.

Maak een afspraak

met een bouwadviseur