Nieuwbouw vs Renovatie

Bouwen of verbouwen

Het blijft een moeilijke keuze voor vele Vlamingen.  De gemiddelde Belg heeft een baksteen in de maag, een stuk grond kopen om op te bouwen is onze grote droom. Maar de wereld is veranderd: dat perfecte stukje bouwgrond vinden wordt alsmaar moeilijker. Dus wat is nu eigenlijk de beste keuze: renovatie of nieuwbouw? Zowel budgettair als toekomstgericht? En hoe kan je het onderscheid maken tussen een te renoveren woning met potentieel en een nachtmerrie?

Checklist

Is die te renoveren woning de moeite waard?

1

Evalueer eerst de prijs, voor je verliefd wordt

Een te renoveren woning staat op de markt tegen een lagere prijs dan een woning waar je meteen kan intrekken. Vergelijk de aankoopprijs van woningen in de buurt  en bekijk hoeveel lager de verkoopprijs van de woning is. Lijkt het 'verschil’ redelijk? Laat dan pas je emoties meespelen en begin dan pas te dromen.
2

Wat zal de renovatie kosten?

Overtuigd van de woning? Tijd om lijstjes te maken! Maak een lijst van de renovaties die je moet uitvoeren vooraleer je er gaat wonen én een inschatting van de verbeteringen die je erna nog kunt uitvoeren. Want verbouwen gebeurt niet op 1-2-3, hier gaan maanden en soms zelfs jaren overheen. Maak een realistische tijdslijn en verwerk een marge voor onvoorziene kosten in je plan.
3

Wat is je totale budget?

Een redelijke prijs betekent nog niet dat het financieel haalbaar is, want je moet rekening houden met de aankoopprijs én de renovatiekosten. Maak een meerjarenplan met hierin zowel de aankoop als de renovatiekosten. De aankoop van een te renoveren woning van 200.000 euro lijkt misschien aantrekkelijk, maar als daar 150.000€ renovatie bijkomt, spreken we over een heel ander budget.
4

Kijk eerlijk in de spiegel

Iedereen die een renovatie achter de rug heeft, zegt hetzelfde: het is niet te onderschatten. Er zijn altijd onvoorziene kosten, de planning loopt vaak uit, het budget nog meer, … Renoveren is een zwaar proces. Hou daar ook rekening mee.

Op zoek naar meer inspiratie voor het (ver)bouwen van jouw droomhuis?

Wat zegt onze energie-expert?

“Met het renovatiepact 2050 wil Vlaanderen ervoor zorgen dat alle bestaande woningen tegen 2050 ook voldoen aan de energienormen van een representatieve nieuwbouwwoning. Deze norm voor alle woningen in Vlaanderen, is een maximum E-peil van E60 of een energiescore van 100 kWh/m2. Voor nieuwbouwwoningen is dit vanaf 2020 E35.” vertelt Gert Vanden Boer van x-eco, onze energie-expert.

“Een woning aankopen om later te renoveren zodat deze voldoet aan de energienormen van 2050 heeft enorme impact. Qua budget, maar ook arbeidsintensief. Terwijl een nieuwbouw hier al aan voldoet. Een renovatie kan soms eerst budgettair interessanter lijken omdat je niet alles in één keer moet doen. Maar een renovatie blijkt op lange termijn nog steeds duurder, omdat het toch een beetje koffiedik kijken blijft. Je weet vaak écht niet wat je te wachten staat. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is het kostenplaatje dan weer duidelijker en standvastiger dan bij de aankoop van een te renoveren woning” vat Gert Vanden Boer samen.

Maak een afspraak